2010. június 30., szerda

ratatouille

"nyári egytálétel Provance-ból..."

A francia lecsó néven is ismert étel általában a nyári szezon nagy kedvence, mivel ilyenkor minden zöldség ami ez elkészítéséhez kell megterem hátul a kertben.
Az eredetileg Nizzából származó étel valójában egy szaftos paradicsomos, zöldséges ragú. A fő alkotói a padlizsán, cukkini, paprika, paradicsom és a hagyma. Ízeiben mivl a mediterrán térségből származó ételről beszélünk így a bazsalikom és kakukkfű.
A nagy nyári melegben mikor az ember valami könnyű és egyben finom ételre vágyik vacsorára, remek megoldás lehet.
Ma őt forgatom bele a serpenyőmbe.

"íme a receptem..."

RATATOUILLE
hozzávalók:

4 evőkanál olívaolaj
3db padlizsán
5db cukkini
4db színes kaliforniai paprika
1db vöröshagyma
2db lilahagyma
1db poréhagyma 
5 gerezd fokhagyma
10db paradicsom 

paradicsompüré 

bazsalikom
kakukkfű


durva fekete bors
kristálycukor

parmezán sajt 
elkészítés:
  
A zöldségek felaprításával kezdjük, így a padlizsánt, a cukkinit és a paprikát kockára a vöröshagymát és a lilahagymát félfőre, a póréhagymát karikára és a paradicsomot cikkre vágjuk.
 Egy nagy keverőtálba keverjük össze a már felaprított zöldségeket, majd morzsoljuk bele a kakukkfű leveleit. - a fűszernövények íz és illatanyag hatásuk erősebb ha újainkkal összemorzsoljuk őket -
Egy jól felhevített serpenyőben pirítsuk össze őket majd a hozzáadott paradicsompürével adjuk meg a ragú szaftosságát. A zöldség levében és a már hozzá adott paradicsompürében pároljuk egy pillanat erejéig.
 Só és borssal formáljuk az ízeket, majd egy kis kristálycukorral enyhítsük a paradicsom savasságát.
Utolsó lépésben keverjük bele a durvára vágott bazsalikom leveleket.
Reszelt parmezánnal szórjuk meg egy kis extra ízhatás végett, majd egy kellemes rosé bor társaságában fogyasszuk el.


Bon appétit! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése